Dnes si už väčšina ľudí potrpí na kvalitu surovín, ktoré konzumuje, no ešte stále pozeráme na chuť aj na cenu. Najnebezpečnejšie sú v prípade potravín rôzne nahrážky a napodobeniny. O čo ide?
Pozná ich každý – ale možno nie v origináli
Dôvodom toho, prečo sa potraviny napodobujú, je predovšetkým nízka cena. Najčastejšie sa s nimi stretneme pri známych potravinách, akou je napríklad aj parmezán. Tento druh talianskeho syra, ktorý pochádza z Parmy, by mal mať ochranné označenie DOP. Rôzne značky parmezánov však nielen že toto označenie nemajú, ale môžete sa stretnúť napríklad aj so zmesou lacnejších tvrdých syrov označených názvom parmezán, či dokonca s prímesou drevených hoblín a ryžovej múky. Potom tu máme luxusný kaviár. Kedysi bol výsadou naozaj bohatých ľudí, dnes na neho natrafíte už takmer v každej reštaurácii. Veľmi často sa v nich však stretneme s nepravým kaviárom, na ktorý sa používajú ikry iných rýb ako jesetera, napríklad lososa, pstruha, kapra alebo tuniaka. Ukazovateľom je opäť cena – ak narazíte na stogramový kaviár za pár eur, je jasné, že nejde o pravý kaviár z jeseterovitých rýb.
Japonsko a Amerika na Slovensku
Podobne ako kaviár je na tom aj sushi. Toto typické japonské jedlo dnes nájdete na každom rohu aj na Slovensku. Sushi sa obvykle podáva s tradičnou ostrozelenou pastou wasabi. Možno ani netušíte, že hoci sushi milujete, nikdy ste pravé wasabi nejedli (samozrejme, ak ste neboli na dovolenke v Japonsku). Pravé wasabi sa totiž vyrába z koreňa eutremy japonskej, čo je dosť drahá rastlinka. U nás je ho preto pomerne náročné zohnať a najčastejšie sa vyrába z chrenu, ku ktorému sa pridáva škrob a farbivá. Potom tu máme tradičné sladidlo zo severnej Ameriky – javorový sirup. Ten pravý sa získava z miazgy javora cukrového. Keďže je Amerika dosť ďaleko, u nás sa stretávame skôr s napodobeninami tohto sirupu, než s jeho pravou verziou. Pravý javorový sirup spoznáte podľa svetlej farby a predovšetkým vyššej ceny, ten, ktorý si viete kúpiť v každom supermarkete, je obvykle len zmesou cukru, farbív a kukuričného škrobu, takže všetko nezdravých látok spojených do jedného.
Med je naša najväčšia pýcha, iba žeby…
Hoci med je narozdiel od wasabi a javorového sirupa jednou z našich najvzácnejších potravín, ktoré expedujeme takmer do celého sveta, aj tu sa nemôžete spoliehať na to, že si domov kupujete to najkvalitnejšie, čo slovenskí včelári ponúkajú. V supermarketoch sa stretneme skôr s medmi riedenými glukózou, trstinovým, repným alebo ryžovým cukrom, a tiež kukuričným škrobom. Pamätajte, že kvalitný a pravý med je produktom včiel a nikoho, ani ničoho iného, takže všetky zbytočné prímesy len znižujú jeho kvalitu (a tiež cenu). Jedným z najdrahších korení na svete je šafran. Je to tak preto, lebo sa zbiera ručne a v jednom kvete sú maximálne tri kúsky piestika, ktoré sa na šafran zbierajú. Preto sa často nahrádza napríklad zafarbenými kokosovými vláknami alebo koreňmi niektorých rastlín a mletý býva nahrádzaný napríklad kurkumou. Keďže je označovanie zloženia potravín dnes pomerne prísne, nezabudnite sa najbližšie, keď pôjdete na nákup, zamerať aj na malé písmenká na obale. Máte tak väčšiu istotu, že si namiesto potrebnej potraviny nekúpite iba jej nahrážku.